Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

RecordDijssel


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Vrijwilligers museum Soest in beeld.

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 15-04-2023

DE VRIJWILLIGER

‘De tomeloze toewijding verbaast me nog steeds’

Cees Vos in de oude Raadszaal die nauwkeurig is nagebouwd in museum Soest

Cees Vos (75) komt uit Bussum. Vanwege overplaatsingen verhuisde het gezin Vos in 1982 naar het centraal gelegen Soest. Beroepsmatig diende Cees bij het korps van de Koninklijke Marechaussee tot aan zijn pensioen in 2004. Hij werkte op verschillende standplaatsen, onder andere in Den Haag, Soestdijk en op Schiphol.

,,Een jaar voor mijn pensioen werd ik gevraagd mee te helpen aan de organisatie van de feestelijkheden rond het 975-jarig bestaan van Soest. Zo ben ik het Soester vrijwilligerscircuit ingerold. Voor museum Soest voel ik me ‘meewerkend voorman’, tijdens vergaderingen neem ik de voorzittershamer ter hand. Ik voel me één met al mijn  vrijwilligers.”

De vrijwilligersploeg van het streekmuseum bestaat uit 72 vrijwilligers. Elke vrijwilliger heeft eigen talenten en taken. Er zijn meerdere beheergroepen zoals techniek & onderhoud, voor vaste- en wisselende exposities. Dertien ‘tuinstruiners’ nemen om de vier weken de grote voortuin onderhanden. Een grote groep van gastvrouwen en -heren maken het compleet.

,,Er zijn geen betaalde krachten. Ik heb zeer veel respect voor alle vrijwilligers, iedereen is gelijk. Eén vrijwilliger zet zich al 32 jaar in voor het museum. Het enthousiasme dat iedereen laat zien, verbaast me nog steeds.”

Lokale kunstenaars kunnen gratis drie maanden exposeren. Museum Soest vertelt veel over de historie van Soest en Soesterberg, maar schetst ook historische tijdsbeelden. Bijvoorbeeld een schoollokaal uit begin vorige eeuw, een brandweerafdeling, een historisch aangeklede keuken, woon- en slaapkamer en een natuurafdeling. Het schoollokaal is favoriet bij kinderen en dat je praktisch overal aan mag komen in het museum.

,,Een grote expositie over de Oranjes is momenteel in voorbereiding. De 3,90 meter brede maquette van paleis Soestdijk staat nu in de Grote kerk in Amsterdam, maar komt binnenkort deze kant op. Dankzij sponsors kunnen we aanschaffen wat voor deze expositie nodig is.”

,,Na jarenlang in een enigszins vast patroon gewerkt te hebben is het leuk en uitdagend om met deze betrokken groep zich in te zetten voor een maatschappelijk doel. We houden de historie van Soesterberg en Soest levend. Ik krijg heel veel voldoening, energie en betrokkenheid van de vrijwilligers terug. De liefde waarmee iedereen werkt zie en voel je terug in ons museum. Kom het zelf eens ervaren, zou ik zeggen.”