KostencheckDrukkerij ESED

De Jodenvervolging in Soest

Publicatiedatum: 08-11-2020

De Jodenvervolging in Soest

In februari 1941 werden Joden in het hele land verplicht om zich te laten registreren. Ook in Soest moesten de Joden zich aanmelden.

Vanaf dat moment vroegen de Duitse bezetters steeds nieuwe lijsten van de in Soest woonachtige Joden. Verhuizingen werden nauwkeurig bijgehouden. Zo was precies bekend waar Joden in de gemeente woonden.

Nadat er al vele maatregelen genomen waren waardoor de Joods inwoners van Soest het leven zuur gemaakt werd, volgden in juli en augustus 1942 de oproepen om zich te melden voor ‘werkverruiming’ in Duitsland.

Vanaf dat moment zijn veel Joodse inwoners van Soest ondergedoken. Een aantal van deze mensen vonden een onderduikplaats bij moedige mensen in Soest.

Op de lijst die op 20 augustus 1942 is opgemaakt stonden de namen van 72 Joden. 33 van hen hebben de oorlog niet overleefd. Hun namen zijn af te lezen in een speciaal ingerichtte herinneringsplek in museum Soest.

Op de site van de Stichting Comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg vindt u hun verhaal voor zover dat nu bekend is. Voor de verhalen van/over de Joodse slachtoffers klik hier.

Als u informatie heeft over de tijdens de oorlog in Soest woonachtige Joden en/of over de in Soest ondergedoken Joden, (volwassenen en kinderen), of over de mensen bij wie zij ondergedoken zaten, wilt u dan contact opnemen met Heleen Joosse, heleenjoosse@ziggo.nl of tel: 0646116936

In museum Soest is ter nagedachtenis aan de Joodse slachtoffers een herdenkingsplek ingericht. Hierover kunt u ook lezen via de in dit artikel genoemde link.