Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

Dap SignsBrouwer Systeem Plafonds


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Expositie 100 foto's WO II

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 17-01-2020

Expositie 100 foto's WO II

Foto uit Soest maakt onderdeel uit van Project De Tweede Wereldoorlog in honderd foto's

 

 

 

 

 

 

Vrijdag 17 januari 2020

Op woensdagavond 15 januari jl. werden in de Geertekerk in Utrecht de 50 foto's gepresenteerd die geselecteerd waren in het kader van het project "De Tweede Wereldoorlog in 100 foto's". Een van de foto's die in de Provincie Utrecht werd geselecteerd betrof een foto die in 1943 in Soest is gemaakt van de klokken van de Mariakerk aan het Nieuwerhoekplein die door de Duitsers werden gevorderd om te worden omgesmolten tot munitie. 

In het project zijn in elke Provincie in Nederland 50 foto's geselecteerd waarvan er 25 worden ingebracht in de landelijke selectie waarvan er uiteindelijk 100 geselecteerd worden. Bij de presentatie van de Soester foto stond de volgende toelichting:

Nadere informatie over de in Soest genomen foto en het vorderen van klokken in Soest:

De foto is genomen op 8 maart 1943. Dit is de dag waarop de kerkklokken in Soest werden gevorderd. Er is een afdruk van het proces verbaal van deze vordering aanwezig in het boek “60 jaar samen op weg; een stukje geschiedenis van de Mariaparochie te Soestdijk”.

Ook van andere kerken en gebouwen in Soest (zoals HH Petrus en Pauluskerk, Oude Kerk, gemeentehuis) zijn kerkklokken/luidklokken/belklokken gevorderd op 8 en 9 maart 1943. Bijzonder is dat van de Mariakerk de kleine klok uiteindelijk niet door de Duitsers is meegenomen omdat enkele parochianen deze tijdens spertijd hebben weggenomen en hebben laten zinken in de nabijgelegen vijver. Na de oorlog is deze opgevist maar was zo aangetast dat deze niet meer als kerkklok meer kon worden gebruikt.

Van de plaatselijke H. Familiekerk zijn de kerkklokken niet gevorderd omdat deze niet geregistreerd waren vanwege het feit dat deze pas in 1939 in de kerk vlak voor de ingebruikname werden geplaatst.

Wat betreft de Mariakerk zijn op 31 augustus 1948 (een Nationale Feestdag bij de verjaardag van Koningin Wilhelmina en haar troonsoverdracht aan haar dochter Prinses Juliana) de nieuw aangeschafte klokken in gebruik genomen. De nieuwe namen van de klokken werden Maria, Wilhelmina en Juliana.

 

 

 

In de Amersfoortse Courant van 16 januari 2020 is aandacht besteed aan het project en de unieke foto's uit de Tweede Wereldoorlog die in de Provincie Utrecht zijn uitgekozen.