Top's EdelgebakDap Signs

Lezing over Kees Buddingh' in museum Soest

Publicatiedatum: 07-11-2017

Lezing over Kees Buddingh' in museum Soest

Lezing over Dordtse dichter C. Buddingh en Sanatorium Zonnegloren in museum Soest.

In augustus 1942 werd de uit Dordrecht afkomstige jonge dichter C. (Kees) Buddingh’ (1918-1985) opgenomen in Sanatorium Zonnegloren in Soest. Bij hem was eerder die zomer tuberculose geconstateerd.

Buddingh’ verbleef aanvankelijk tot november 1943 in het sanatorium. In die tijd probeerde hij in de vorm van brieven zo goed mogelijk zijn contacten met de literaire wereld te onderhouden en een beetje te schrijven. Zo ontstond in het najaar van 1942 het beroemd geworden gedicht ‘De blauwbilgorgel’, dat begint met strofe: ‘Ik ben de blauwbilgorgel / Mijn vader was een porgel / Mijn moeder was een porulan / Daar komen vreemde kind’ren van / Raban! Raban ! Raban!’ Het nonsensevers zou uitgroeien tot een van de meest populaire gedichten in de Nederlandstalige poëzie.

Behalve corresponderen, besteedde Buddingh’ zijn tijd met lezen en schaken. Het  allerergste vond hij het isolement van het sanatorium. Het was een stille wereld. De oorlog was buiten, binnen werd alleen gepraat over wat de dokter had gezegd

Vrij kort na de bevrijding werd Buddingh’ opnieuw ziek. Na eerst een jaar thuis op bed te hebben gelegen, keerde de jonge schrijver in 1947 terug naar Zonnegloren waar hij tot eind 1949 zou verblijven. Zijn vriendin Stientje van Vuuren zocht hem daar ieder weekend op. ‘Soms lag de sneeuw op zijn dekens’, vertelde ze later in een interview. ‘Ik zat ernaast met dekens om me heen.’

Na een operatie waarbij hij een zogenaamd ‘plastiek’ kreeg, keerde Kees Buddingh’ genezen verklaard naar Dordrecht terug, waar hij zich eindelijk echt aan zijn schrijverschap kon wijden.

Lange tijd heeft Buddingh’ het verblijf in Sanatorium Zonnegloren verdrongen. Hij sprak en schreef er nauwelijks over. Pas halverwege de jaren 70, toen zijn poëzie een sterk autobiografisch karakter kreeg, keerde hij terug bij zijn ervaringen Zonnegloren. In een aantal lange en indrukwekkende in memoriam-gedichten beschreef hij het ziekteproces van een aantal bevriende medepatiënten.

Lezing biograaf

Op zondagmiddag 19 november houdt Buddingh’s biograaf Wim Huijser vanaf 14.00 uur in Museum Soest, Steenhoffstraat 46, 3764 BM te Soest.  een lezing over de Dordtse schrijver-dichter en de jaren dat hij in Soest verbleef. Twee jaar geleden verscheen zijn biografie Dichter bij Dordt, die genomineerd werd voor de ECI Literatuurprijs 2015.

Tot en met 26 november is in het museum de tentoonstelling te zien naar aanleiding van 75 jaar ‘De blauwbilgorgel’. Behalve bijzondere uitgaven, brieven, documenten en objecten zijn er ook de tekeningen te zien die Katinka van Haren, geïnspireerd door Buddingh’s gorgelrijmen, maakte.

De toegangsprijs voor de lezing ( inclusief bezichtiging expositie en de koffie/thee) bedraagt € 5,00 per persoon.