DijsselRecord

Museum Soest gaat

geschiedenis dichter

Buddingh' belichten

Foto hierboven: De Blauwbilgorgel van Katinka van Haren.

SOEST/DORDRECHT - De Dordtse dichter C.Buddingh' (1918-1985) krijgt aandacht vanaf zaterdag 28 oktober dit jaar in het museum Soest. De aanleiding is dat hij eind 2017 precies 75 jaar geleden zijn bekendste gedicht de Blauwbilgorgel schreef in sanatorium Zonnegloren in Soest.

Het bestuur van het museum Soest, vindt het feit dat de Dordtenaar twee lange periodes in de jaren veertig van de vorige eeuw in het sanatorium kuurde een belangrijk gegeven voor de eigen stadshistorie. ,,Het museum wil de herinneringen aan Zonnegloren levend houden en daar hoort Buddingh' en het ontstaan van de Blauwbilgorgel natuurlijk bij. Helaas zijn alle gebouwen van het sanatorium gesloopt, maar we denken erover na om op die plek in de natuur zichtbaar te maken dat Buddingh' daar de Blauwbilgorgel schreef’. In het museum Soest is al een uitgebreide permanente expositie ingericht over het sanatorium later ziekenhuis Zonnegloren.

Voorzitter Hans Berrevoets van het Buddingh' genootschap is blij dat er in het museum Soest in elk geval in de periode van 28 oktober 2017 tot en met 26 november 2017 een expositie komt van Buddingh' samengesteld door biograaf Wim Huijser en kunstenares Katinka van Haren. ,,We hopen dat de herinneringen aan Buddingh' tot meer activiteiten leiden, want de Blauwbilgorgel blijft nog steeds mensen inspireren." Het is de opzet dat het Buddingh' programma in Soest in 2018 in Dordrecht een vervolg krijgt. In dat jaar wordt stil gestaan dat de dichter honderd jaar geleden in Dordrecht werd geboren. Hij behoort tot de vier beroemde zonen van Dordrecht die het geboortejaar 1918 delen.

Thans wordt overleg gevoerd over de mogelijkheid om een tekstbordje met daarop de 1e strofe van de Blauwbilgorgel op het oude terrein van Zonnegloren te plaatsen ter herinnering aan het feit dat Kees Buddingh’ daar verpleegd werd en de Blauwbilgorgel schreef. Op 28 oktober in de middaguren vinden er enkele activiteiten plaats rond de opening van de Buddingh’ expositie. Op 19 november, aanvang 14.00 uur, zal biograaf Wim Huijser een lezing verzorgen over Buddingh’ in museum Soest.

Foto rechts: De Blauwbilgorgel van Hans van Dokkum

De foto's zijn terbeschikking gesteld door de biograaf van Kees Buddingh' Wim Huijser