Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

Dap SignsRecord


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Nieuwe tentoonstelling in het Museum Oud Soest

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 19-08-2008

Thema: 100 Jaar spotten op Vliegbasis Soesterberg. Op 1 januari 2009 komt echt een eind aan bijna 100 jaar vliegveld Soesterberg. De komende maanden verhuizen manschappen en materieel van Vliegbasis Soesterberg naar Vliegbasis Gilze-Rijen. Dit betekent echter niet het einde van de band tussen Defensie en Soesterberg. Defensie blijft ook na 1 januari gebruik maken van Camp New Amsterdam, waar zo'n 1400 logistiek medewerkers hun 'thuisbasis' zullen krijgen.

De komende maanden wordt in het museum Oud Soest, met een flitsende tentoonstelling, aandacht besteed aan de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht, het oudste vliegveld van ons land in Soesterberg en Camp New Amsterdam in de tijd dat de Amerikanen daar gestationeerd waren. De Amerikanen vertrokken in 1994. Vliegtuigspotters en itemverzamelaars hebben van museum Oud Soest de gelegenheid gekregen om hun verzamelingen ten toon te stellen.

De vliegbasis Soesterberg een "veld" met een rijke historie en helaas met bijna alleen nog maar geschiedenis. Op 12 november 2008 zal de commando overdracht plaatsvinden. Daarna zullen er ook geen vliegbewegingen meer plaatsvinden. Sluiting zal immers op 1 januari een feit zijn.

De vliegbasis heeft altijd en nog steeds, een flinke groep "spotters" getrokken. Spotters zijn mensen die niet alleen foto's maken van vliegtuigen en helikopters maar ook informatie verzamelen, vaak via scanners, over aankomst en vertrektijden van vliegtuigen. Door hun hobby vergroten zij hun kennis van typen vliegtuigen. Zij hebben een rijke kennis over luchtshows en tijdens het wachten op vertrek een aankomst van de vliegtuigen en helikopters discussiëren zij over de wereldproblemen die bijna een ieder bezighouden , maar wisselen vooral toch vliegtuiginformatie uit. In hun "loopbaan" als vliegtuigspotter hebben zij onder andere vele goodies verzameld zoals badges, petjes, truien, shirts. Ook allerlei vliegtuigboeken-kaarten, soms vliegtuigonderdelen of uniformen, modellen, krantenknipsels enz. enz. behoren tot hun verzameling.

Met deze tentoonstelling wil een aantal spotters de komende maanden hun verzameling graag aan de bezoekers van het museum laten zien.

De tentoonstelling van de spotters vindt plaats vanaf 27 september 2008 en is te zien tijdens de normale openingstijden. Voor groepen wordt nog steeds een uitzondering gemaakt. Uiteraard staan de overige expositiezalen van het museum Oud Soest ook altijd open voor bezichtiging.

Zie voor de openingstijden en het adres deze website.