Top's EdelgebakDrukkerij ESED

Expositie Cees Rebel en Egbert de Rooij

Publicatiedatum: 28-11-2015

Twee nieuwe exposities in Museum Soest.

Modelbouw schepen uit de 17e eeuw.

Dat we in onze gemeente beschikken over zeer creatieve inwoners behoeft geen betoog. Maar dat we in onze gemeente ook een Cees Rebel hebben die al 40 jaar op schaal historische schepen na bouwt weten velen van ons nog niet. Cees Rebel (inmiddels met pensioen) was op vakantie aan het Como meer in Italië. Tijdens een wandeling liep hij langs een speelgoed zaak en zag daar een schaalmodel staan van een 17e -eeuws schip. Dit schip fascineerde hem. Het leek hem een leuke hobby om ook dit soort schaalmodellen te gaan bouwen en thuisgekomen startte hij met een klein model om het eens te proberen. Hij is er niet meer mee opgehouden. Inmiddels heeft hij met grote precisie 14 schaalmodellen gebouwd ( o.a. de schalen 1 op 64, 1 op 35, 1 op 46 en 1 op 28) waarvan er twaalf voor drie maanden naar museum Soest komen. Nadat nummer 14 af is het even rustig geweest met bouwen maar hij moest iets te doen hebben en is weer begonnen met een klein model. Trix zijn echtgenote (wel bekend als schilderes) vertelde dat haar echtgenoot Cees wel op zijn vader lijkt. Dit moest ook altijd iets te doen hebben en kon niet stilzitten. De schepen die Cees Rebel gebouwd heeft  zijn nog nooit tentoongesteld. Alleen familie, vrienden en kennissen weten hoe ze er uit zien. De schepen die naar het museum komen zijn: Friesland 1663 (VOC Spiegel retour schip), Dolphyn (Zogenaamde Kaag. Rond 1750),  Misticque (origineel is te bewonderen in een Frans museum), San Felipoe (Spaans Galjoen gebouwd rond 1690), Wapen von Hamburg, Nederlandse Walvisvaarder 1612, VASA (spreek uit als WASA), HMS Victory 1765 (ligt in een haven in Engeland, een drijvend scheepvaart museum), La Couronne 1636, Hollendse Pinas 1670, Sovereign of the Seas (te water gelaten op m13 oktober 1637 en de Sante Maria. Bij de schepen ligt een boekwerk met informatie over de schepen.  Deze expositie wordt aangevuld met de welbekende schoolplaten van de heer Isings.

Schilderijen met als onderwerp koeien.

Velen in Soest kennen Egbert de Rooij van de Flatschilderingen in Soest. Op diverse flats heeft hij (samen met Ton Paauw) schilderingen aangebracht van potloden, een zaag, wasknijpers en een stekker met stroomdraad. Voor de woningbouw vereniging ‘St Joseph’ uit Nieuwegein mocht hij ook op diverse flatgebouwen dergelijke schilderwerken aanbrengen.  In Soesterberg kennen we van hem van het bewegend ballenbeeld voor de Banninghal.

Na zijn opleiding aan de academie voor beeldende kunsten te Rotterdam verhuisde hij van Gouda naar Soest. Schilderen en plastisch werk zijn zijn grote passies. Als mensen zijn werk waarderen roept dat bij hem al een heel goed gevoel op en ziet hij op zichzelf al als een beloning. De onderwerpen voor zijn schilderijen zijn landschappen, portretten en koeien. Koeien blijven hem altijd boeien. Een groot aantal schilderijen met koeien zal zijn expositie in museum Soest dan ook vullen. Daarnaast zal Egbert de Rooij exposeren met een aantal schilderijen met herkenbare punten uit Soest.

Egbert de Rooij wordt al zo’n 30 jaar als zzp.er bij bedrijven en particulieren ingehuurd om decors, muurschilderingen en 3d werk te maken. Een van de grote opdrachtgevers is het media park te Hilversum waar hij decors heeft geschilderd voor o.a. ‘de tweeling’, sesam straat en het laatste songfestival.

Kunst is emotie het raakt je of niet aldus Egbert. In ieder geval heeft hij er zijn leven lang al plezier in liet hij ons in het museum weten.

Egbert de Rooij maakt zijn werken al dan niet in opdracht in zijn eigen atelier “Het Ketelhuis” aan de Varenstraat te Soest.

Beide exposities zijn voor het publiek te zien van 12 december 2015 tot en met 6 maart 2016. Openingstijden voor het winterseizoen zijn iedere zaterdag en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur. Voor groepen gaat het museum altijd open maar dan wel even op afspraak. De toegangsprijzen zijn voor kinderne tot en met 12 jaar € 1,-- en vanaf 13 jaar € 5,--. In het museum is tegen betaling ook koffie en thee verkrijgbaar.

Vanaf 18 november is het museum Soest door het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT/Uit op de Heuvelrug) aangewezen als een officieel VVV folder informatie punt. In het museum zijn folders te vinden over allerlei bezienswaardigheden in de regio.

Zie ook www.museumsoest.nl