RETOBrouwer Systeem Plafonds

Overbrenging Torenuurwerk

Publicatiedatum: 13-11-2015

Overbrenging Torenuurwerk

Nieuwe aanwinst in museum Soest.

Ongeveer twee maanden geleden kreeg het museum Soest een mail afkomstig van de gemeente Soest met de vraag of we interesse hadden in een oud torenuurwerk. Het torenuurwerk stond in een opslag van de gmeente die afgestoten ging worden. Het betrof hier een uurwerk van waarschijnlijk wel 100 jaar oud. Misschien wel ouder. Het uurwerk was waarschijnlijk afkomstig uit de toren van de Oude Kerk te Soest. Zekerheid was hier nog niet over. Immers in het gemeentehuis van Soest is ook een oud torenuurwerk uit de Oude Kerk aanwezig. Als we kijken naar Soest dan zou het uurwerk ook nog kunnen komen uit het kerkje De Isselt, het Oude Raadhuis (met torenspits) en de Oude kerk. De toren van de Oude kerk en de Petrus en Pauluskerk zijn in eigendom van de gemeente. Het kerkje De Isselt was in eigendom van de gemeente zo luidt het verhaal. Na het verzoek is binnen het museum direct naar een oplossing gezocht en al snel kon de voorzitter van het museum de gemeente laten weten dat het uurwerk naar het museum kon. Op maandag 2 november was het dan zover en kon het uurwerk met behulp van Hans van der Kraan van de gemeente Soest en een medewerker van de RMN (chauffeur vorkheftruc) door enkele vrijwilligers van het museum naar het het museum gebracht worden. Een hele klus. Gewichten wegen zo'n 30 kilo en het uurwerk weegt zo'n 150 tot 200 kilo. ook de slinger heeft een behoorlijk gewicht.

Inmiddels was ook contact opgenomen met de stichting tot het behoud van Torenuurwerken. Zij zijn experts op het gebied van torenuurwerken en restauraties van dergelijke uurwerken. Op 10 november kreeg het museum een bezoek van een adviseur van deze stichting en wel de heer Ir. L.A.A. Romeyn die direct al heel enthousiast was van het uurwerk. Dit was de 2e die hij tegengekomen was met een uniek onderdeel van het mechaniek ontworpen door een Engelsman. Het andere door hem bedoelde uurwerk staat in Schinveld. Na een eerste inspectie werd een plan de campagne gemaakt. Dhr Romeyn gaat een rapportage opstellen (fase 1)  over het uurwerk met restauratie advies. In principe heeft het bestuur van het museum, samen met de vrijwilligers die aan het uurwerk gaan werken, besloten dat het uurwerk weer operationeel moet gaan worden. Het uurwerk werkt nog goed maar moet goed schoongemaakt worden ed. Na het opstellen van de rapportage wordt het uurwerk gedemonteerd (fase 2)  met behulp van de heer Romeyn. Na het schoonmaken ed wordt het uurwerk weer in elkaar gezet (fase 3). Daarna breekt fase 4 (vier) aan zoals uurwerk op zijn definitieve plaats installeren. Tussendoor zullen er ook nog wat aanschaffingen moeten plaatsvinden zoals, een bok, kabels, wijzerplaat en vangkist ed. Zijn kosten aan verbonden en daar zoeken we nog wat sponsors voor.

Voorlopig heeft het uurwerk een mooie plek gevonden op de zolder bij de oude ambachten. Door herschikken is een mooi ruimte verkregen. Dus het uurwerk is daar ook al te beklijken.

Op dit moment wordt met behulp van de gemeente ook de historie van het uurwerk uitgezocht. Immers zoals u hierboven kunt lezen staan er nog en paar opties open. Gezien het feit dat het uurwerk bij de gemeente stond opgeslagen moet het uit een gebouw gekomen zijn wat in eigendom is of was van de gemeente. De Oude Kerk staat nog steeds boven aan.

Dus als u dit uurwerk eens wil zien of de restauratie wil volgen kom naar het museum Soest. Een mooi project maar niet het enige project. Er staan nog meer projecten op stapel.

Zie voor een fotoreportage mbt de overbrenging bij foto albums en dan het fotoalbum 'Torenuurwerk' op deze site.