Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

Haringparty Soest BaarnBrandweer Soest


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Opgraving Staringlaan

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 18-09-2015

Op dinsdag 8 september jl. is met een feestelijke opening het startsein gegeven voor het archeologisch onderzoek aan de Staringlaan. Gedurende drie of vier maanden zal het archeologisch onderzoeksbureau BAAC de vuursteenvondsten opgraven. Eerste stap hierbij is het met een kraanmachine en bulldozer verwijderen van de bovengrond, waar geen archeologische resten in zitten. Vervolgens worden om de 4 meter grondboringen gezet om te kijken op welke delen van het terrein, en op welke diepte de (grootste) clusters met vuursteen zitten. Dit zijn de plekken waar zo’n 10.000 jaar geleden iemand een stuk vuursteen heeft bewerkt tot pijlpunt, mesje of ander stuk gereedschap. Het zand uit de boringen wordt gezeefd, en de vondsten worden bestudeerd in een laboratorium. Inmiddels is de opgraving een kleine week bezig en zijn er al diverse mooie stukjes vuursteen gevonden.

De bovengrond wordt met grote machines verwijderd.
Om de vier meter worden grondboringen gezet tot in de laag waar archeologische vondsten zitten. De grond wordt in plastic bakken gestopt.
De grond uit de boringen wordt gezeefd op zoek naar stukjes vuursteen.

Foto's zijn terbeschikking gesteld van het museum Soest door de archeoloog Milo Verhamme die namens de gemeente Soest het project begeleid.