Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

RETODijssel


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Drie nieuwe exposities in museum Soest

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 17-08-2015

Drie nieuwe exposities in museum Soest.

José Marcus (schilderijen).

Na haar opleiding aan de Mode Academie Charles Montaigne , ontwikkelt José technieken om kleding te beschilderen. Deze unieke mode verkoopt zij onder andere in haar eigen boetiek. Een aantal jaren later slaat José nieuwe wegen in. Zij volgt bij verschillende kunstenaars schilderlessen , experimenteert op doek met gemengde technieken waarbij zij naast diverse verfsoorten ook gebruikt maakt van stof en papier.  Meestal gaat ze uit van een thema en werkt dat op meerdere doeken uit.

Kunstzinnig, gefascineerd door de natuur. José experimenteert op doek met gemengde technieken. Ze ontwikkelt een eigen stijl waarin figuratieve onderwerpen en vrije abstracte vormen in harmonie samenkomen. De natuur is steeds weer een inspiratiebron, evenals de liefde tussen mens en God. ‘The Circle of life’ is haar nieuwe thema. Hierbij maakt ze soms gebruik van bestaande schilderijen en vormen de oude laag een belangrijk uitgangspunt. Fijne details worden afgewisseld met een krachtige penseelvoering.

Voor verdere informatie over haar werken zie haar website  www.josemarcus.nl  of bel haar mob.06-45630981. Mailen kan ook naar josemarcus.nl@gmail.com

Hermien de Wolf (beelden).

Jaren geleden, tijdens een huisbezoekje bij een van haar leerlingen (ze was onderwijzeres) zag ze een bijzonder mooi beeldje staan. Het bleek door de moeder van haar pupil gemaakt te zijn. Zij had les bij Nieneke Lamme in Baarn. ’t Beeld boeide Hermien  en ze besloot diezelfde week daar ook lessen te gaan volgen. Zeker tien jaar heeft ze  bij Nieneke gewerkt. Nu heeft ze haar eigen herkenbare stijl gevonden. Ze probeert haar beelden een vleugje humor mee te geven. De chamotte-klei waar ze mee werkt  leent zich uitstekend voor beelden van dikke mensen. Dat er onder haar vingers een beeld ontstaat geeft haar het grootste plezier. De beelden worden na het bakken gepolychromeerd. En als ze ziet dat de mensen er ook nog vrolijk van worden is haar doel bereikt.

Voor verdere informatie over haar werk mag u haar ook bellen tel: 035-6012541 of even een berichtje per mail naar kdewolf@ziggo.nl

 

 

 

 

 

 

 

Piet Olyslager.

Piet Olyslager kunstenaar, verzamelaar, creatieve geest en oprichter van het Automobieltechnisch Bureau en Uitgeverij Olyslager Organisation was in de jaren 40 tot 80 in de vorige eeuw een bekende Soester.  Begonnen op de Vosseveldlaan verhuisde hij met zijn bedrijf eind jaren 50 naar een karakteristieke kantoorvilla aan de Vredehofstraat in Soest, recht tegenover het voormalige café Soestdijk. Piet Olyslager, garage Stam, Bugatti en Talbot Lago

Piet woonde met zijn ouders al ver voor de tweede wereldoorlog in Soest en was als kind al bezeten van auto’s en vooral van de autowedstrijdsport. Al snel, op jonge leeftijd, is hij actief in garages als monteur, testrijder en bij de organisatie van wedstrijden. Hij startte zijn autotechnische carriere bij één van de Nederlandse importeurs van Bugatti, garage Stam in Soest, de plaats. Hij leerde zichzelf in die tijd tekenen en werkte na de oorlog zelfs kort als ontwerper bij Talbot-Lago in Frankrijk.

Het Olyslager archief.

Piet ontpopte zich als ontwerper, constructeur, verzamelaar van allerlei technische data en werd een bekend en vertrouwd gezicht in de autowereld. Piet was ook een verwoed verzamelaar van automobilia en van brochures, foto’s, boeken, tijdschriften over personenauto’s, bedrijfswagens en motorfietsen. Deze verzameling groeide uit tot het internationaal bekende Olyslager archief, met vele zeldzame en unieke exemplaren.

De Piet Olyslager kunstwerken.

De Piet Olyslager tekeningen zijn gerenommeerde  kunstwerken  en een enorm geliefd verzamelobject. Zijn karakteristieke stijl, veel al getekend met houtskool stralen élégance en snelheid uit.  Hij moet er veel hebben gemaakt en het is de vraag waar ze allemaal zijn gebleven. Zo af en toe duikt er (op het internet) nog wel eens een exemplaar op.
Naast de karakteristieke en direct herkenbare Piet Olyslager tekeningen heeft Piet, samen met één van zijn medewerkers, Jos van de Hoek, meer dan 1000 prachtige tekeningen van klassieke en postmoderne auto’s gemaakt. Deze tekeningen hebben ontelbare publicaties opgesierd.

De Olyslager Vraagbaak en de Full Speed albums.

Bij het grote publiek werd Piet Olyslager bekend door de Vraagbaak en de prachtige albums met de Full Speed autoplaatjes . De tekeningen waren op de binnenzijde van het sigarettendoosje gedrukt. Er waren drie verschillende albums waarin de plaatjes konden worden geplakt.
De Vraagbaak, bestemd voor de particuliere auto eigenaar is een combinatie van instructieboekje en werkplaatshandboek en in nagenoeg elk dashboardkastje van de populaire personenauto’s lag wel een Vraagbaak.

Piet Olyslager in Museum Soest.

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Piet Olyslager, 1915-2015, organiseert Museum Soest een expositie over Piet Olyslager en zijn bedrijf Olyslager Organisation.
De expositie toont een aantal originele Piet Olyslager tekeningen plus een paar replica’s. Verder zijn er een groot aantal tekeningen te zien, die onder andere voor de Full Speed albums, kalenders en voor allerlei activiteiten van de Olyslager klanten, de auto- en olie industrie, zijn gebruikt.

Natuurlijk ontbreken ook de vele andere activiteiten van zijn bedrijf Olyslager Organisation niet. Er ligt het ATH, het Auto Technisch Handboek, Vraagbaken, smeerolie aanbevelingslijsten en veel boeken, brochures en foto’s die een goed beeld van Piet Olyslager, het Olyslager archief en zijn nalatenschap, Olyslager Organisation, geven.

Voor verdere informatie over de expositie van Piet Olyslager kunt u terecht bij museum Soest Cees Vos tel: 06-28939510 of per mail cees.vos@oudsoest.nl of Dymen van Emst tel: 035-6017028 of mail hem even dymenvanemst@casema.nl

De opening van deze drie exposities wordt verricht op 4 september 2015 te 16.00 uur door wethouder P.A. van der Torre, wethouder van oa cultuur. De drie exposities zijn voor het publiek te bezichtigen met ingang van 5 september 2015. Deze exp[osities zijn te bezichtingen tot en met 6 december 2015. Zie voor de openingstijden en toegangsprijzen van het museum Soest de website www.museumsoest.nl

Klik voor de foto's van de opening van de exposities hier.