DijsselRETO

Open Monumentendag 12 en 13 september 2015

Publicatiedatum: 05-08-2015

Open Monumentendag 12 en 13 september 2015

Museum Soest doet mee aan de Open Monumentendag op 12 en 13 september 2015.

Open Monumentendag is een jaarlijks evenement in het tweede weekend van september, waarbij duizenden monumenten in Nederland gratis toegankelijk zijn voor publiek. Open Monumentendag is in 28 jaar uitgegroeid tot één van de grootste culturele evenementen van Nederland en maakt deel uit van de European Heritage Days.

Voorwoord

Op de Open Monumentendag van dit jaar staat het thema Kunst & Ambacht in en rond het Monument centraal. Eeuwenlang waren de vaklieden die in dorpen, steden en op het platteland hun ambacht uitoefenden een vanzelfsprekendheid. Kennis en vaardigheden werden generaties lang doorgegeven van vader op zoon. Door mechanisering,industrialisatie, schaalvergroting emancipatie en de digitalisering verdwenen de afgelopen decennia vele oude ambachten. Tegelijkertijd ontwikkelde zich meer en meer het besef dat de teloorgang van die oude ambachten verlies van ons culturele erfgoed tot gevolg had.

Wagenmaker

Museum Soest aan de  Steenhoffstraat  46 biedt de bezoeker een zeer gevarieerd beeld van de historische ontwikkeling van ons dorp en haar bewoners. Heel bijzonder is de oude wagenmakerij, die is ondergebracht in de Antoon van den Dijssel zaal. De Soester wagenmakerij Van den Dijssel dateert uit de 19e eeuw. Wagenmaker was een onmisbaar en essentieel ambacht in het boerendorp Soest. Al het ‘rollend materieel’ dat nodig was, werd dankzij grote vakkennis en enorme ervaring gebouwd in de wagenmakerij. De Soester wagenmaker van de Lange Brinkweg bouwde niet alleen boerenwagens. Na de oorlog kwam er zelfs een opdracht van het Koninklijk Huis om een ponywagen te bouwen voor de toen nog jonge prinsesjes. Bezoekers ontmoeten op Open Monumentendag twee zeer deskundige vertellers”. Cees Vos, was gediplomeerd menner/koetsier en restaureerde mede twee rijtuigen, en Theo van den Dijssel, telg uit het roemruchte geslacht van Soester wagenmakers, zullen u met veel plezier laten kennismaken met dit aloude ambacht.

(tekst voorwoord en wagenmaker geschreven door Hans Kruiswijk)

Het thema Kunst & Ambacht kan je op verschillende manieren uitleggen. In museum Soest is beiden te zien. Voor dit jaar houden we het op ‘De kunst van het Ambacht’ en is er gekozen voor het oude ambacht van de wagenmaker. Uiteraard zijn er op 12 en 13 september 2015 ook andere oude ambachten op de zolder van het museum Soest te bewonderen. Gevraagd zullen we ook over deze ambachten uitleg geven.

Het museum Soest is op 12 sdeptember open van 11.00 uur tot 17.00 uur en is op 13 september open van 13.30 uur tot 17.00 uur en is GRATIS toegankelijk. Op deze dag krijgt u in het museum een kopje koffie of thee gratis aangeboden.

De Historische vereniging Soest-Soesterberg heeft meerdere organisaties benaderd om mee te doen met de Open Monumentendag. Hier wordt tzt een flyer/brochure over uitgegeven. Als de flyer/brochure gereed is dan plaatsen we hem alsnog bij dit artikel zodat u hem kunt downloaden. Aan de hand van het aanwezige kaartje in de flyer/brochure kunt u dan zien waar u op 12 september nog meer terecht kan om de festiviteiten te bewonderen in het kader van de open Monumentendag.

De flyer beschrijft alleen de activiteiten op 12 september. Het museum doet het gehele weekend mee met de open monumentendag.

Overige openingstijden museum Soest zie deze website.