Studio R en MTop's Edelgebak

Expositie Foxboro

Beleef de jaren van Foxboro in Museum Oud Soest

Het bedrijf
Foxboro, een Amerikaans bedrijf in meet- en regeltechniek, opende 55 jaar geleden een vestiging in Soest. Het groeide uit tot een van de grootste industriële bedrijven in de gemeente. Velen in Soest en de regio’s Eemland en ‘t Gooi zullen zich dit geweldige bedrijf herinneren.

Aanvankelijk heette het Amerikaanse bedrijf dat in 1908 opgericht werd ‘The Industrial Instrument Company’. In 1915 veranderden de oprichters, de gebroeders Bristol, de naam in ‘The Foxboro Company. ’ Meet en regel techniek voor de procesindustrie werd de specialiteit van het bedrijf.

Op 12 maart 1959 werd Foxboro Nederland NV opgericht, een volle dochter van The Foxboro Company, met een fabriek(je) in Soest waar meet instrumenten werden geassembleerd. Eind 1959 had Foxboro Nederland 10 werknemers. Die snelle groei zette door tot ruim 600 medewerkers. Foxboro was een begrip in Soest; het was de grootste werkgever van Soest in die tijd. De vestiging in Soest werd het hoofdkantoor voor de EEG-landen. Handelsvertegenwoordiger Econostro werd in 1970 overgenomen en verhuisde naar Schiedam onder een nieuwe naam: NSO, het Netherlands Sales Office.

In Soest werd in 1971 een divisie voor systemen opgericht: de European Digital Systems Operations. Deze zorgde voor de verkoop, implementatie en service van de procescomputers van Foxboro. Later werd Soest het hoofdkwartier voor processystemen. Nog weer later, in 1981, werd de afdeling Corporate Development and Engineering Systems opgericht. Deze afdeling leverde door de jaren heen belangrijke bijdragen in de ontwikkeling van Spectrum Series en later I/A Series producten. Het aantal werknemers wereldwijd kwam rond 1982 op een hoogtepunt van 12000. In 17 fabrieken in 8 landen werden meer dan 1000 verschillende eindproducten gemaakt. Ongeveer 100 verkoopkantoren wereldwijd zorgden voor een jaaromzet van ruim US $600 miljoen. De omzet van Foxboro Nederland NV bedroeg NLG 246 miljoen. The Foxboro Company was genoteerd op de beurs van New York en Londen, en had 4290 aandeelhouders; de meerderheid was in handen van de familie Bristol.

Vanaf 1987 kwam er een kentering. De overstelpende hoeveelheid orders, de voortijdige introductie van het I/A-systeem en enkele kinderziektes brachten het bedrijf in ernstige moeilijkheden. Het marktaandeel daalde en concurrentie was moordend. Het productiebedrijf in Soest is in 1990 gesloten. De naam Foxboro is echter blijven bestaan. (Moeder bedrijf Schneider Electric)

Het begin is er
De expositie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met Museum Oud Soest. De initiatiefnemers ex-Foxboro mederwerkers, zijn het museum daar dankbaar voor. Hun wens is dat er aandacht is voor de recentere geschiedenis van Soest en voor het industriële erfgoed van Soest. Ze willen de geschiedenis van Foxboro in Soest weer ‘naar huis brengen’, en waar kan dat beter dan in Museum Oud Soest?