Brandweer SoestDijssel

Expositie 'Ode aan Beatrix'

Publicatiedatum: 01-01-2015

Expositie 'Ode aan Beatrix'

Nieuwe expositie in Museum Oud Soest.

In het afgelopen jaar konden de bezoekers aan het museum Oud Soest genieten van de expositie 200 jaar Koninkrijk met als thema 200 jaar Oranje Monarchie. Gezien het feit dat voor de viering van 200 jaar Koninkrijk landelijk twee jaar is uitgetrokken heeft het museum Oud Soest besloten de expositie 200 jaar Oranje Monarchie te verversen met de expositie ‘Ode aan Beatrix’ van het kunstcollectief Oranje. Deze expositie zal vanaf 12 december 2014 tot en met 23 augustus 2015 in het museum Oud Soest te zien zijn.

Een bijzondere ode aan Beatrix

Kunstenaars van velerlei pluimage lieten zich inspireren door ons Koningshuis. Met Prinses Beatrix als focus en aangevuld met andere leden van de royals reizen we langs 100 koninklijke portretten.

Een glimlachende Beatrix, een uitbundige Máxima, een serieus blikkende Willem-Alexander en vrolijke prinsesjes. De reizende expositie van Kunstcollectief Oranje beeldde hen uit in velerlei kleuren en maten, in 3D en 2D en gemaakt van een veelheid aan materialen. Op linnen vastgelegd, maar ook uit krijt gekrast, op de gevoelige (foto) plaat vastgelegd of uit een bonk klei herrezen. De koninklijke familie krijgt een bijzonder eerbetoon in de expositie ‘Ode aan Beatrix’. Vijftig beeldend kunstenaars legden hart en ziel in een bijzondere passie voor ons Koningshuis. De expositie kreeg haar basisvorm tijdens de 75-jarige verjaardag van onze toenmalige Koningin Beatrix. Kunstenaars werden uitgenodigd om de verjarende vorstin te vereeuwigen middels een statieportret. Meer dan 2000 kunstenaars gingen de uitdaging aan en 65 portretten kregen een verdiende plek op de expositie ‘Beeld van Beatrix’ op Het Loo. Weer anderen werden op de foto vereeuwigd in een royalty-magazine “ Maxima stijl icoon en beauty qeeun” . Maar het grootste deel bleef ongezien voor het publiek. “Ronduit jammer voor alle kunstenaars die hun ziel en zaligheid hadden gelegd in hun portretten. Daar moest zeker iets mee gebeuren” vond Carla van Lieshout van Kunstcollectief Oranje, Galerie Bernheze , zelf een van de exposerende kunstenaars en oprichter van het kunstcollectief oranje. Zo ontstond het idee om zelf een expositie te organiseren.

Het plan kreeg haar definitieve vorm en bevestiging toen begin 2013 de abdicatie van de vorstin bekendgemaakt werd. Portretten van Beatrix, maar ook andere leden van het Koninklijk Huis zijn uiteindelijk in de reizende expositie te zien. “Ik was eerst niet  echt een Oranje-fan maar ben het Koninklijke Huis de laatste tijd meer gaan bewonderen en heb me laten inspireren door deze familie. Er gebeurt van alles rondom de familie en dan word je attenter. Omdat we nu de reizende expositie hebben nodigt dat ook uit tot nieuwe ideeen. Het collectief groeit met de dag. Er sluiten mensen aan met nieuwe disciplines. De expostie ‘Ode aan Beatrix’ reist ook de komende tijd nog het land door. Nieuwe expositieruimtes worden nog steeds op prijs gesteld. Dus heeft iemand een mooie  goede bemande  locatie dan staan we daar zeker voor open” aldus Carla van Lieshout.

De tentoonstelling 'Ode aan Beatrix'  is een lust voor het oog, met traditionele kunstwerken  en ze komen met 35 tot 150 kunst werken exposeren. Tevens gaan ze van start met andere thema’s en ook deze stellen ze ten toon op aanvraag. Informeer vrijblijvend bij info@galerijbernheze.nl  of kijk op de website van www.kunstcollectieforanje.nl

Museum Oud Soest organiseert twee exposities in het kader van 200 jaar Koninkrijk. De expositie 200 jaar Oranje monarchie loopt tot en met 30 november 2014. De expositie ‘Ode aan Beatrix’ van kunstcollectief oranje, is vanaf  12 December 2014 tot en met 23 augustus 2015 te bezichtigen in museum oud Soest.

Klik hier voor de flyer.