Eetcafé CentraalBrandweer Soest

Publicatiedatum: 28-10-2014

Lezing over Marc Chagall's Bijbelse Boodscap in Nice

Lezing door Ruud Bartlema over Marc Chagall’s  Bijbelse Boodschap in Nice

De schilder Marc Chagall is een fenomeen. Geboren in een  milieu dat getekend wordt door het gedachtegoed van het Chassidisme, een Joods mystieke stroming, begint hij  in 1906 op negentienjarige leeftijd voor het eerst te schilderen. Hij is dat onafgebroken blijven doen tot  aan de dag van zijn dood in 1985.

Marc Chagall vond zijn eigen vormentaal, waarin hij ons deelgenoot maakt van zijn geschilderde dromen en visioenen.

De bijbel vormt een bijzondere bron van inspiratie voor Chagall. In 1973 wordt het Museum van de Bijbels Boodschap in het Franse Nice geopend. Het is geheel gewijd aan de bijbelse schilderijen die Marc Chagall maakte: 12 grote doeken waarop verhalen uit Genesis en Exodus zijn uit geschilderd. Daarnaast maakte hij nog 5 schilderijen over het Hooglied.

Aan de hand van afbeeldingen van Chagalls’ schilderijen op dia’s gaat Ruud Bartlema in op de achtergrond en de betekenis van met name de schilderijen van Chagall’s Message Biblique  in Nice .

Ruud Bartlema - beeldend kunstenaar en leraar Joodse Mystiek - studeerde theologie, met speciale belangstelling voor mystieke stromingen uit het Jodendom. Daarnaast bekwaamde hij zich als beeldend kunstenaar. Al meer dan veertig jaar is hij gefascineerd door het werk van Marc Chagall en is bekend door zijn cursussen  en lezingen over Joodse mystiek en kunst voor o.a. de HOVO’s in Leiden en Amsterdam.

De lezing wordt georganiseerd door het Museum Oud Soest i.s.m. Ruud Bartlema.

Plaats: Museum Oud Soest
Datum 11 november 2014
Entree € 7,50 per persoon (inclusief koffie/thee)
In de Pauze kunt u ook het museum bezoeken.

Kaartverkoop start te 1 november 2014 op de zaterdag en zondagmiddag van 13.30 uur tot 17.00 uur bij de receptie van het museum.
U kunt de kaarten vanaf heden ook bestellen via het e mail adres cees.vos@oudsoest.nl Op 11 november liggen ze dan voor u, voor aanvang van de lezing, bij de receptie van het museum klaar. Dat scheelt u weer een extra rit.