Brouwer Systeem PlafondsDap Signs

Spoorweekend

Publicatiedatum: 26-07-2014

Spoorweekend

Vanwege het succes in de maand december 2013 organiseert het museum Oud Soest een 2e SPOORWEEKEND op 16 (zaterdag) en 17 (zondag) augustus.

Museum Oud Soest heeft de Initiatiefnemer van december 2013 Bernard van Laar uit Soest uitgenodigd om ook in 2014 een ‘spoor 0’ (schaal 1/43 – 1/45) weekend in en samen met het museum Oud Soest te organiseren. Op 16 en 17 augustus kunnen hobbyisten en belangstellenden genieten van ‘spoor 0’. Een super leuk weekend voor onder andere liefhebbers die treinen in allerlei maten en modellen al als hobby hebben.  Maar ook voor aanstaande hobbyisten op dit gebied die nog wat meer willen weten over deze hobby is dit een unieke kans om je te laten informeren over onder andere de diversiteit aan mogelijkheden om met ‘spoor 0’ aan de slag te gaan.

Wat is er allemaal te zien ?
Op 16 en 17 augustus zal de gehele beneden verdieping van het museum  een totaal andere uitstraling krijgen dan die we gewend zijn. Stoom en fluitsignalen kondigen de treinen aan.
Op 17 augustus bieden de hobbyisten de bezoekers nog iets extra’s aan namelijk dan wordt er een baan van ca 7 meter opgebouwd in de grote zaal van Artishock. Deze zaal is via het museum te bereiken. Deze baan zal bestaan uit twee stations waarvan één station een kop station is. Het andere station is een doorgangsstation wat naar het voorbeeld is gebouwd van station Gogh wat bestaat uit drie sporen. Station Gogh ligt aan het traject Kleve-Krefeld zoa als het tegenwoordig is. Vroeger liep deze lijn door vanaf Krefeld tot aan Nijmegen (deze baan nog onder voorbehoud).
De module lippramsdorf bestaat uit 6 modulebakken in bouw stadium en worden nog uitgebreid met een paar extra bakken waaronder een fiddle yard. Het station is naar het echte voorbeeld gebouwd namelijk bahnhof Lippramsdorf wat vroeger aan het traject Münster Wessel stond.
De ‘spoor 0’ baan heet Vivat Viaduct aangezien de beide stations verbonden wordt door een viaduct wat nagebouwd is na het origineel wat te vinden is bij Altebeken waar twee sporen op liggen. Het viaduct op van module baan bestaat uit 1 spoor.
Het rollend materieel is na Duits voorbeeld tijdperk III en IV zo wel stoom als Diesel materieel.
O.a. is ook onze eerste Nederlandse stoomlocomotief ‘De Arend’ te zien. Zowel ‘De Arend als de bijbehorende wagons met station en rails zijn allemaal zelfbouw.
Naast het rollende materiaal wordt er op beide dagen ook een messing modelbouw demonstratie gegeven.  Daarnaast is er nog een verkoop kraam met allerlei ‘Spoor 0’ producten.

Het museum Oud Soest is in dit weekend open op:
Zaterdag 16 augustus 2014 van 10.30 uur tot 18.00 uur
Zondag 17 augustus 2014 van 11.00 uur tot 18.00 uur.

De toegangsprijs is € 5,-- per persoon voor volwassenen en voor kinderen tot en met 12 jaar € 1,-- pp.

Koffie, thee en voor de kinderen frisdranken zijn tegen zeer redelijke prijzen op deze dagen verkrijgbaar. Mocht u niet uitgekeken raken en daardoor de lunch missen dan is dit geen probleem. In het museum zijn tijdens deze speciale dagen broodjes te verkrijgen (ook weer tegen schappelijke prijzen).

Naast ‘spoor 0’ kan tevens ook de mooie en zeer uitgebreide expositie 200 jaar Koninkrijk met als hoofdthema  200 jaar Oranje Monarchie bezocht worden. Deze expositie loopt door het gehele museum.  Aan de kinderen is ook gedacht zij kunnen zich namelijk door hun begeleiders laten fotograferen in een echt historisch schildwachthuisje en bij vertrek krijgen zij een kleurplaat uitgereikt voor de kleurwedstrijd die het museum heeft uitgeschreven in het kader van 200 jaar Koninkrijk.