DijsselEetcafé Centraal

Nieuwe wisselexposities in Museum Oud Soest

Publicatiedatum: 13-07-2009

Een expositie van Speelgoedkastelen en een expositie van diverse pentekeningen van onze Soester pentekenaar Gerard Kuit zijn vanaf 28 augustus tot en met 25 oktober te zien in museum Oud Soest.

Speelgoedkastelen uit grootvaders tijd.

Heuse ridderburchten, een kasteelboerderij maar ook paleisachtige bouwwerken zijn maar een paar voorbeelden van de verzameling speelgoedkastelen die vanaf 28 augustus tentoongesteld gaan worden in de grote expositiezaal van het museum Oud Soest. Deze kastelen waarvan de oudsten dateren uit ongeveer 1885, dienden vroeger als speelgoed voor kinderen van rijke huizen.

De bloeitijd van de kastelen was in de vroege middeleeuwen en liep in de 13e en 14e eeuwen ten einde. De rijke burgers en kooplieden hadden de bescherming van kasteelheren niet meer nodig en waren de zware belastingen beu. Zij hadden nu hun eigen versterkte steden waarin zij zich veilig voelden. Als het echt nodig was konden zij zich wel een eigen leger veroorloven. Vele trotse gebouwen werden gesloopt, vervielen tot ruïnes of werden verbouwd tot luxe landhuizen, jachtslotten of zomerverblijven. In de afgelopen eeuwen werden ze omgetoverd in "droomkastelen" zoals het sprookjeskasteel Haarzuilen bij Utrecht en Neu-Schwanstein van Koning Ludwig II van Beieren.

Veel grote verhalen en sprookjes gaan over kastelen en hun bewoners. De verhalen van de gebroeders Grimm over ridders, jonkvrouwen, tournooien, ridderverhalen, verre tochten, oorlogen en heldendaden komen bij het zien van deze expositie zeker bij velen voor de geest.

Tijdens de 19e eeuw hielden speelgoedmakers zich bezig met het bouwen van miniatuur kastelen. Het was ook een tijd van romantiek en alles wat mooi, spannend en interessant was werd naar voren gehaald. Ook de kinderen kunnen hun hart bij deze expositie ophalen. Kinderen zijn goed in staat om zich terug in de tijd van de kastelen te verplaatsen en er van alles in en rond de kastelen bij te bedenken. Kinderen kunnen kastelen weer tot leven wekken.

De verzameling is eigendom van de heer Jan Mulder uit Leiden. De meeste speelgoedkastelen zijn afkomstig uit Oost-Duitsland en zijn met de hand gemaakt. De heer Mulder kocht ze voornamelijk op veilingen. Er staan al 45 grote dozen klaar om de kastelen over te brengen van Leiden naar Soest.

De tentoonstelling van de speelgoedkastelen is in de bovengang van het museum aangevuld met een mooie serie foto's van kastelen uit de regio Utrecht.

Soester pentekenaar Gerard Kuit.

Wie kent hem niet onze Soester pentekenaar Gerard Kuit. Gerard doet veelal zijn inspiratie op tijdens het maken van wandelingen en fietstochten. Gewapend met fotocamera en/of schetsblok gaat hij op pad en laat zijn oog vallen op stadsgezichten, oude fabrieken, (water) torens of zomaar een mooi stukje natuur. Hij tekent met een kroontjes pen met zwarte Oost-Indische inkt en wel zo realistisch mogelijk. Een aantal keren per jaar staat hij op kunstmarkten en wordt ook nog wel eens uitgenodigd om te exposeren. Deze keer kwam de uitnodiging uit de hoek van het museum Oud Soest.

Vanaf 28 augustus tot en met 25 oktober exposeert Gerard Kuit met tal van bijzondere tekeningen in de multifunctionele ruimte van het museum Oud Soest.

Beide exposities worden geopend op 28 augustus 2009. De expositie van de kastelen wordt geopend door de heer Fred Vogelenzang die nauw betrokken is bij de Nederlandse kastelenstichting. Een ridder en een prinses zullen hem hierbij assisteren. De opening van de expositie van Gerard Kuit wordt verricht door familieleden van Gerard.

De exposities worden op 29 augustus 2009 voor het eerst opengesteld voor het publiek. Tot en met 25 oktober 2009 is het in het museum Oud Soest dus weer genieten van twee prachtige wissel exposities Het museum is op de woensdagmiddag, de zaterdagmiddag en de zondagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Voor groepen kan het museum te allen tijde worden geopend maar dan wel op afspraak.

Zie voor verdere informatie het museum en haar (wissel) exposities betreffende deze website of haal bij de receptie van het museum of het VVV in Soest even de nieuwe folder op.