Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

RETODijssel


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Uitnodiging voor de kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 01-07-2009

Op 28 augustus 2009 werd in het museum Oud Soest door de heer Fred Vogelenzang van de Nederlandse kastelenstichting een expositie van Speelgoedkastelen, burchten, stadsgezichten en tal van andere miniaturen geopend. Tot en met 25 oktober zijn al deze miniaturen te zien in museum Oud Soest. Bij de opening van deze expositie werd de heer Fred Vogelenzang geassisteerd door prinses Diede van Groeningen (7 jaar) en ridder Thiemen van Groeningen (9 jaar) uit Soest. Beiden waren door hun moeder als een heuse prinses en ridder aangekleed. Nadat Diede en Thiemen de heer Vogelenzang hadden uitgenodigd om mee te gaan naar de expositiezaal werd door de kinderen aan hem een schaar overhandigd waarmee hij door het doorknippen van een lint de expositie opende. Na de opening konden de gasten, waaronder de burgemeester van Soest de heer A. Noordergraaf, de heer J. Mulder (eigenaar van de miniaturen) en enkele raadsleden, alvast de expositie bezichtigen en wie weet herinneren ophalen uit hun jeugd.

Speelgoedkastelen uit grootvaders tijd.
Naast de 23 speelgoedkastelen zijn er ook nog een aantal bijzonder groepen te zien in de categorie technisch speelgoed. Onder andere een Spoorwegtunnel met trein, Buffalo Bill in een circusvoorstelling, een thee dansant (een thee visite met danspaartjes), Sail Amsterdam (een opstelling met boten), Dikke Bertha (een militaire groep) en een keukenprinses bij het fornuis. Zo maar even een greep uit de collectie.

De expositie is georganiseerd door de VEOS (Vereniging van Expositie Ouderwets Speelgoed) in samenwerking met de tentoonstellingscommissie van museum Oud Soest.

De expositie is langs de trappen van het museum en in de bovengang van het museum aangevuld met een mooie serie foto’s van kastelen en buitens uit de regio Utrecht. Uitnodiging voor de kinderen. Zeker ook de kinderen kunnen hun hart bij deze expositie ophalen. Kinderen zijn zeer goed in staat om zich terug in de tijd van de kastelen te verplaatsen en er van alles in en rond de kastelen bij te bedenken. Kinderen kunnen kastelen in woord en/of beeld weer tot leven wekken.

Actief meedoen.
Kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar kunnen actief meedoen met deze expositie door een tekening te maken van bijvoorbeeld een kasteel aan de Eem of het schrijven van een spannend ridderverhaal over bijvoorbeeld de avonturen van een kasteelheer in Soest aan de Eem. Het verhaal mag uiteraard van illustraties worden voorzien. Dit zijn maar een paar voorbeelden. Ook andere plekjes in Soest of Soesterberg lenen zich wel voor een spannend ridderverhaal of een tekening van een (fantasie) kasteel.

Maak een mooie tekening en/of een verhaal over kastelen, ridders en hun prinsessen en lever deze in bij het museum Oud Soest. De tekeningen en de verhalen kunnen worden ingeleverd, tijdens de openingstijden, in museum Oud Soest. Zondag 11 oktober is de laatste dag dat de tekeningen en de verhalen kunnen worden ingeleverd.

Nadat de tekeningen en de verhalen zijn ingeleverd zal een deskundige jury de tekeningen en de verhalen gaan bekijken. Ja, want er zijn immers ook nog een aantal prijzen te winnen. Misschien behoor jij wel tot de winnaars. Vergeet dus niet je naam, je adres en je telefoonnummer achterop de tekening of het verhaal te vermelden. Graag ook even je leeftijd vermelden. Na de beoordeling krijgen de winnaars zo snel mogelijk bericht. De winnaars worden uitgenodigd om met hun begeleiders naar het museum Oud Soest te komen voor de prijsuitreiking.

Soester pentekenaar Gerard Kuit.
Voorafgaande aan de opening van de expositie van onder andere de kastelen werd door Gerard Kuit en zijn kleindochter op 28 augustus 2009 in de benedenzaal van het museum een prachtige expositie pentekeningen van zijn hand geopend. Vele bekende plekjes uit onze mooie gemeente zijn door Gerard Kuit met grote precisie aan het papier toevertrouwd. Wederom twee exposities die u echt moet komen bezichtigen.

Het museum is op de woensdagmiddag, de zaterdagmiddag en de zondagmiddag geopend van 13.30 uur tot 17.00 uur. Voor groepen kan het museum te allen tijde worden geopend maar dan wel op afspraak. Maar ook als u voor een feestje o.i.d gebruik wilt maken van b.v. de nieuwe zaal van het museum dan staan de vrijwilligers voor u klaar om u met familie en/of vrienden te ontvangen.

Zie voor verdere informatie het museum, de verhuur van ruimten en haar (wissel) exposities betreffende www.oudsoest.nl of haal bij de receptie van het museum of het VVV in Soest even de nieuwe folder op.