KostencheckDap Signs

Fietstocht Buitenplaatsen

Publicatiedatum: 10-10-2012

Het jaar 2012 is het jaar van de buitenplaasten.

Wie geld had, had onroerend goed. Een buitenplaats bezitten op De Heuvelrug bij de bossen en duinen van Soest en Soesterberg was gewild. Rijke Amersfoorters, Utrechters maar vooral ook rijke Amsterdammers wilden een mooi tweede huis in het rustige dorp Soest, om hun open-grachten-riool stinkende stad te ontvluchten. In de loop van de negentiende eeuw werd Soest veel beter bereikbaar dankzij de aanleg van de rijksstraatweg en later de spoorverbindingen tussen Amsterdam-Amersfoort en Utrecht-Baarn. Als gevolg daarvan vestigden vele rijke westerlingen zich in Soest, vaak alleen voor het zomerseizoen, maar soms ook het gehele jaar door. In de hoogtijdagen telde de gemeente Soest enkele tientallen grotere en kleinere buitenplaatsen, waarvan het merendeel echter weer verdwenen is.

In museum Oud Soest is vanaf 13 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013 een tentoonstelling te bezichtigen over deze mooie buitenplaatsen en villa’s waar het armere personeel wat centen kon verdienen in dienst van de rijke bewoners. De tentoonstelling bestaat vooral uit oude en nieuwe foto’s van verdwenen en nog bestaande buitenplaatsen, aangevuld met wetenswaardigheden over de eigenaren en bewoners en bijzonderheden over hun Soester bezit. Het museum toont echter nog meer over hardwerkende mensen en oude ambachten.

Het is een fietstocht langs de buitenplaatsen waard. Deze fietstocht kunt u vanaf deze website downloaden.

Voor de fietstocht klik hier.