Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

Catering CentraalDap Signs


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Nieuwe tentoonstellingen in museum Oud Soest

Terug naar overzicht
Publicatiedatum: 14-09-2012

Nieuwe tentoonstellingen in museum Oud Soest

Drie nieuwe tentoonstellingen in museum Oud Soest.

Tentoonstelling ‘Rijkelui en hun Soester Buitenplaatsen’

Wie geld had, had onroerend goed. Een buitenplaats bezitten op De Heuvelrug bij de bossen en duinen van Soest en Soesterberg was gewild. Rijke Amersfoorters, Utrechters maar vooral ook rijke Amsterdammers wilden een mooi tweede huis in het rustige dorp Soest, om hun open-grachten-riool stinkende stad te ontvluchten. In de loop van de negentiende eeuw werd Soest veel beter bereikbaar dankzij de aanleg van de rijksstraatweg en later de spoorverbindingen tussen Amsterdam-Amersfoort en Utrecht-Baarn. Als gevolg daarvan vestigden vele rijke westerlingen zich in Soest, vaak alleen voor het zomerseizoen, maar soms ook het gehele jaar door. In de hoogtijdagen telde de gemeente Soest enkele tientallen grotere en kleinere buitenplaatsen, waarvan het merendeel echter weer verdwenen is.

In museum Oud Soest is vanaf 13 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013 een tentoonstelling te bezichtigen over deze mooie buitenplaatsen en villa’s waar het armere personeel wat centen kon verdienen in dienst van de rijke bewoners. De tentoonstelling bestaat vooral uit oude en nieuwe foto’s van verdwenen en nog bestaande buitenplaatsen, aangevuld met wetenswaardigheden over de eigenaren en bewoners en bijzonderheden over hun Soester bezit. Het museum toont echter nog meer over hardwerkende mensen en oude ambachten.

Beeldende kunst.

Van 13 oktober 2012 tot en met 13 januari 2013 exposeren Elly van Gestel, Bep Zevenboom, Meta Bloemen en Sander Brunekreef een 30 tal door hen gemaakte beelden (variërend van klein, groot tot zéér groot) in de expositiezaal van het museum Oud Soest.  Na een opleiding gevolgd te hebben bij Kees Verweij in Amersfoort hebben Elly, Meta en Bep zich verenigd in het ELMEBE collectief en zijn zij gezamenlijk verder gaan werken in het atelier van Meta in Soest. Vanaf 1996 tot op heden zijn zij 2 dagen per week in dit atelier te vinden. De beelden die naar het museum komen zijn gemaakt van de albast, serpentijn, speksteen seleniet en kisii stone. Ook zijn er een paar bronzen beelden te zien.
 
Sander Brunekreef hebben zij ontmoet tijdens de atelierroute Kunstlint in de Lente. Sander is een enthousiast beeldhouwer, die nu een opleiding bij Kees Verweij volgt. De expositie in het museum Oud Soest is op zijn initiatief tot stand gekomen, waarbij hij het ELMEBE collectief verzocht  daarin te participeren.

Tijdens de expositie zijn enkele beelden van het ELMEBE collectief te koop.

Het is best uniek dat vier enthousiaste beeldhouwers  (waarvan er drie in Soest wonen) elkaar zo gevonden hebben en een prachtige expositie met hun materiaal  kunnen inrichten. Deze expositie is met grote zorg samengesteld en moet door u echt gezien worden.

Schilderijen ‘Gedaante verwisseling’

We blijven in de sfeer van de beeldende kunstenaars. In de grote zaal van het museum zal de tentoonstelling ‘gedaanteverwisseling’ plaatsvinden. U zult zich mogelijk afvragen wat moeten we ons daarbij voorstellen. We spreken hier over een expositie van schilderijen waarop wordt uitgebeeld het heden en het verleden. Aan het doek zijn bv toevertrouwd een oude handkoffiemolen met daar tegenover een zeer modern koffiezetapparaat,  zeer oud scheergerei en een ultramodern elektrisch scheerapparaat en natuurlijk mag de molen niet ontbreken met daar tegenover de moderne windturbines. Ook een expositie om gezien te worden.

Alle drie de exposities zullen op 12 oktober te 16.00 uur geopend worden door de wethouder van cultuur van de gemeente Soest mevrouw R.T. Coppes.

Het museum Oud Soest toont echter nog meer bv over hardwerkende mensen en oude ambachten. Voor kinderen is er op korte termijn een speurtocht door het museum gratis te verkrijgen. Aan de hand van een aantal vragen worden ze door het museum heen geleid. Als beloning krijgen ze een diploma mee naar huis.

Museum Oud Soest, Steenhoffstraat 46,  3764 BM Soest, T 035 - 602 3878. Open: woensdag, zaterdag en zondag 13.00 – 17.00 uur. Groepen kunnen altijd terecht maar dan wel even op afspraak. Na 1 november is het museum tot 1 april 2013 op de woensdagmiddag gesloten. Voor groepen gaan we altijd open, ook in de avonduren. De avonden hebben niets speciaals.  De verlichting geeft u een sfeervol gevoel. U waant zich dan echt in een klooster. Wilt u met uw groep een bezoek brengen buiten de openingsuren dan wel even afspreken. Rondleidingen voor groepen verzorgen we dus eigenlijk altijd.

Voor de foto's van de opening klik hier

Voor bijzonderheden (entree en faciliteiten) van het museum en alles wat zij bieden zie: www.oudsoest.nl