Etech SoestRETO

Publicatiedatum: 21-03-2012

Gevraagd en Gebleven

Stichting Tussen Vecht en Eem

De Stichting Tussen Vecht en Eem (TVE) heeft tot doel het bevorderen van de belangstelling voor en de kennis van het Gooi en omstreken op historisch en aanverwant gebied. Binnen TVE werken ca. 40 lokale en regionale organisaties samen.

Museum Oud Soest

Persbericht over Tentoonstelling en boek Gevraagd en Gebleven

Burgemeester Noordergraaf opent tentoonstelling over eerste gastarbeiders in Soest.

Op 5 april a.s. om 16 uur opent Burgemeester A. Noordergraaf in Museum Oud-Soest de tentoonstelling Gevraagd en gebleven die gaat over de periode 1960 tot 1980. Bezoekers zien hoe de buitenlandse werknemers hier hun weg vonden en uiteindelijk gewoon inwoners van Eemland, het Gooi of de Vechtstreek zijn geworden: zij zijn gevraagd om hier te werken, en zijn gaandeweg gebleven als bewoners. Aan de hand van foto's, citaten en documenten komen thema's aan de orde als werken, wonen, religie en recreatie. De tentoonstelling in Museum Oud-Soest is van 7 april tot en met 13 mei 2012.

Eerder was deze tentoonstelling te zien in de Bibliotheek van Hilversum, het Huizer Museum, in het Stadskantoor van Naarden, De Bibliotheek, vestiging Weesp en centrum Uit-Wijk in Bussum. Daarna is de reizende expositie nog te zien bij de historische kring van Baarn. Het gelijknamige boek dat in opdracht van de stichting Tussen Vecht en Eem is samengesteld door antropologe-journaliste Sofie Coronel en historicus Hans Mous, wordt tijdens de opening aangeboden aan burgemeester Noordergraaf en aan Corrie Diks, 25 jaar lang vrijwilligster bij de Werkgroep Buitenlandse Werknemers Soest. Bezoekers worden uitgenodigd te reageren op boek en tentoonstelling met nieuwe verhalen op www.tussenvechteneem.nl/gevraagd.nl

De eerste buitenlandse werknemers in genoemde periode waren Italianen en Spanjaarden. De meesten keerden weer terug naar hun geboorteland. Later werden vooral Turken en Marokkanen geworven. Soestse bedrijven zoals ASI metaal, Lindner verpakkingen, TNO Soesterberg en Mercurius (nu: Smurfit Kappa) golfkarton haalden hen hierheen. Maar velen werkten ook in Bunschoten en Amersfoort. Zij waren bereid het werk te doen waarvoor geen Nederlandse arbeiders gevonden konden worden.

Het boek is verkrijgbaar bij de penningmeester van Tussen Vecht en Eem te Bussum door overmaking van €  14,- en €  12,- voor TVE-donateurs op rekeningnummer 3892084, bij het Museum Oud-Soest en bij de plaatselijke boekhandel.

De tentoonstelling in Museum Oud-Soest, Steenhoffstraat 46, is te zien op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.30 - 17.00 uur. Groepen kunnen op afspraak buiten deze tijden terecht. Toegang is € 4,-, kinderen t/m 12 jaar €  1,-.