KostencheckTop's Edelgebak

Unieke tentoonstellingen van 7 augustus 2010 tot en met 31 oktober 2010

Publicatiedatum: 13-07-2010

Veteranententoonstelling

In de periode van 7 augustus tot en met 31 oktober 2010 organiseert de stichting comité 4 en 5 mei Soest-Soesterberg, in nauwe samenwerking met de stichting Oud Soest (museum) twee tentoonstellingen in het museum Oud Soest. Tijdens deze periode zal in de grote zaal van het museum de Fototentoonstelling "Veteranen. Ingezet in dienst van de vrede" te zien zijn.
Het doel van deze tentoonstelling is het vergroten van kennis en daardoor verkrijgen van begrip en waardering voor veteranen. De informatie omvat naast de historische context, belangrijke missies en (oorlogs)handelingen, feiten, reacties uit de samenleving en verhalen van veteranen.

Tentoonstelling "Linggadjati, brug naar de toekomst"

Gelijktijdig met bovengenoemde tentoonstelling is op diverse plaatsen in het museum de tentoonstelling "Linggadjati, brug naar de toekomst" te zien. Deze tentoonstelling bestaat onder andere uit 23 panelen met foto's en teksten en is eigendom van de stichting Indisch erfgoed uit Apeldoorn. De titel verwijst naar het Javaanse dorp waar Nederlandse bestuurders en onafhankelijkheidsstrijders uit de Gordel van Smaragd kort na de oorlog de basis legden voor de latere onafhankelijkheid van Indonesië.

Militair display.
Mede als aanvulling op bovengenoemde tentoonstellingen zal in de hal van het museum een militair display te zien zijn. Tevens zullen in een aantal vitrines diverse miniaturen van voertuigen en kleding (aangeklede poppetjes) uit onder andere het voormalige Nederlands Indië te zien zijn aangevuld met enkele poppen in historische militaire kledij. De heer Tjitte Wassenaar uit Soest heeft het militair display, het vullen van de vitrines en het aankleden van de poppen verzorgd.
De tentoonstellingen worden mede georganiseerd in het kader van 65 jaar bevrijding.
Op 6 augustus worden deze tentoonstellingen, in aanwezigheid van een aantal genodigden, waar onder een groot aantal veteranen, door burgemeester A. Noordergraaf geopend.

Kunstenares mevrouw Marie- Line van Vuuren uit Soest.
In dezelfde periode zal onze beeldend kunstenaar Marie-Line van Vuren uit Soest in de drie van de vier nog in tact zijnde nonnenkamertjes, op de zolder van het museum, exposeren.

Bovengenoemde tentoonstellingen zijn voor het publiek toegankelijk vanaf zaterdag 7 augustus 2010. Voor het bezichtigen van de tentoonstellingen en het museum Oud Soest worden door het museum de normaal geldende toegangsprijzen gehanteerd met dien verstande dat veteranen op vertoon van hun veteranenpas gratis toegang hebben tot het museum.

Vanaf 7 augustus is ook het (luister) boek “Soest onder Vuur” van Geke van de Merwe-Wouters op deze site te beluisteren. De hoofdstukken van dit boek zijn door Thari Schröder en Ralf Hakkers voorgelezen voor Radio Soest ter gelegenheid van de herdenking van de gevallenen en viering van de bevrijding in 2001. De opnamen zijn overgedragen aan de Historische Vereniging Soest die met toestemming van de auteur ze heeft bewerkt tot luisterboek. Het luisterboek is voor deze site bewerkt en op deze site geplaatst door het internetburo RETO uit Soest.

Namens de stichting 4 en 5 mei Soest-Soesterberg en de stichting Oud Soest (museum)

C.J.Vos