RecordBen Becker

Project mondelinge geschiedenis

Publicatiedatum: 31-05-2010

Jaar 2000 afscheid burgemeester De Widt.

Voor het afscheid van burgemeester De Widt werd aan hem als geschenk van de bevolking een bedrag ter beschikking gesteld waar hij de besteding zelf van kon bepalen. Burgemeester De Widt hoefde hier eigenlijk niet over na te denken. Hij had al bedacht het bedrag te besteden aan het vastleggen van een stuk historie van Soest en Soesterberg. Maar nu niet eens op geschrift maar mondeling. Zo werd het project “Mondelinge geschiedenis” van de grond getild. De Historische Vereniging Soest-Soesterberg was de vereniging bij uitstek om dit project op te pakken. Inmiddels zijn 83 interviews gehouden die op de vernieuwde website www.oudsoest.nl geplaatst zijn. Deze interviews zijn dan voor een ieder via de website te beluisteren.

De interviews zullen in de toekomst worden ondersteund door foto’s en of kleine tekstjes. De interviews zijn door het internetbedrijf RETO uit Soest bewerkt en gereed gemaakt voor de website. Inmiddels zijn er dus 83 interviews te beluisteren via www.oudsoest.nl onder het hoofdstuk “Mondelinge Geschiedenis”. De interviews zijn al eens eerder te beluisteren geweest via radio Soest. Dit was slechts een eenmalige actie.

Op 15 april te 14.00 uur is het museum Oud Soest de vernieuwde website www.oudsoest.nl voor het eerst getoond en waren de interviews voor het eerst te beluisteren. Oud burgemeester De Widt was zelf bij de presentatie aanwezig.

Het project mondelinge geschiedenis is dus tot stand gekomen met medewerking van Oud burgemeester De Widt, de Historische Vereniging Soest-Soesterberg en het internetbedrijf RETO uit Soest.

We kunnen wel stellen dat er weer een uniek stukje historie van Soest en Soesterberg in spraak is vastgelegd.

Cees Vos
PR Museum Oud Soest, Historische Vereniging Soest-Soesterberg en de stichting Vrienden van het museum Oud Soest.

Remco de Hiep, Soestercourant 2010