RecordBrandweer Soest

Expositie Liesbeth Veldhuijsen - Sterk

Papierknipkunst door Liesbeth Veldhuijsen-Sterk.

Een overzichtsexpositie van Liesbeth Veldhuijsen – Sterk met werken ontstaan tussen 1977 en heden.

Papierknippen is een heerlijke bezigheid liet Liesbeth ons als museum weten. Papierknippen is al sinds eeuwen in Nederland bekend. Vanaf 1983 bestaat de Nederlandse Vereniging voor papierknippen en staat op de Wereldlijst van Unesco voor Immaterieel Erfgoed.

Liesbeth bedrijft deze kunst/ambacht vanaf 1977. Begonnen met folkloristische motieven, zoals de Levensboom met symbolen als:  zwanen is trouw, hart is liefde, vogels is steeds terugkerende lente, haan is waakzaamheid, ananas is vruchtbaarheid en Uil is wijsheid en ga zo maar door.

In zwart maar ook gekleurd en bont papier. Deze worden vaak gevraagd voor een geboorte of huwelijk met naam en datum. Er is heel veel mogelijk volgens Liesbeth. Het papier wordt soms gevouwen voor symmetrische figuren één of tweemaal, maar er worden ook collages geknipt van papier dat zich niet laat vouwen, o.a. stadsgezichten en landschappen en ook bloemstillevens. Natuur en zeegezichten en vissen in de golven, alles is mogelijk.

Allerlei soorten papierkunnen dus worden gebruikt. Knippen bevordert de fijne motoriek en prikkelt de hersenen aldus Liesbeth. Inspanning brengt ontspanning is haar motto en er is weinig voor nodig. Een scherp schaartje en oog voor vorm en verhouding.

Klik hier voor de afbeelding.

Klik hier voor het promotiefilmpje.

Liesbeth exposeert van 18 november 2022 tot en met 5 februari 2023 in museum Soest.