DijsselBen Becker

Expositie Renee Kaats

Renée Kaats, over het werk

Renée Kaats is geboren en opgegroeid in Soest en woont momenteel in Hilversum waar zij tevens haar atelier heeft.  In 2008 is zij afgestudeerd aan de kunstacademie in Utrecht, en hoewel Renée met meerdere artistieke disciplines heeft gewerkt ligt de focus tegenwoordig volledig op het schilderen.

Het vrije Mijn werk bestaat bijna uitsluitend uit zelfportretten in olieverf die bij wijze van artistieke reactie op de selfie-generatie een zoektocht naar eigen identiteit laat zien. Dit is tevens vaak een zoektocht naar de grens tussen fantasie en realiteit en komt voort uit een fascinatie voor het hedendaags schoonheidsideaal en de rol die moderne media daar in spelen. Ook wordt Renée geïnspireerd door filmische of fotografische beelden en schemert een persoonlijk beeld van schoonheid door de werken heen. Er zit een subtiele gelaagdheid in. Is het niet direct in de verf zelf, dan is het wel in emotie of mogelijke interpretatie. De portretten zijn dan ook niet geïdealiseerd, maar laten eerder een andere kant, of meerdere kanten van een persoonlijkheid of van schoonheid zien. Het gebruik van sterk contrast in licht en schaduw moet dit beeld te versterken.

Naast het vrije werk wat dus bijna uitsluitend uit zelfportretten bestaat werkt Renée regelmatig aan portretten in opdracht.

www.reneekaats.com

Renée exposeert in museum Soest van 12 augustus tot en met 13 november.