Stichting Oud Soest
035-602 38 78
info@museumsoest.nl

Uit in Soest en Soesterberg

Etech SoestHaringparty Soest Baarn


Volg ons op Facebook:
Facebook

Stichting Oud Soest (museum) is een ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling) instelling.
ANBI instelling

Expositie Jaap van den Broek

Expositie Jaap van den Broek

Foto – expositie Jaap van den Broek.

Jaap van den Broek (1948) is al vele decennia dé dorpsfotograaf in de gemeente Soest. In die jaren heeft hij vele tienduizenden foto’s geschoten van met name evenementen en bijzondere gebeurtenissen. Tijdens de wisseltentoonstelling die in Museum Soest wordt ingericht biedt hij de bezoekers een beperkte maar wel gevarieerde selectie van zijn werk.

Het gaat hem niet alleen om de foto, maar juist op hetgeen er op de foto is vastgelegd. En dat heeft ook alles met Soest en Soesterberg te maken.

Jaap is een geboren en getogen Soester, die naast zijn werk ook veel tijd vrijmaakte voor zijn hobby’s. Zij grootste hobby is uiteindelijk misschien wel bij toeval ook zijn beroep geworden.

Jaap komt uit een familie waarin het wielrennen centraal stond. Ook Jaap werd actief in de wielersport en niet onverdienstelijk. Als stayer werd hij op 26 jarige leeftijd geselecteerd voor de WK in Canada in 1974. Door zijn sportieve inzet werd voor Nederland een zilveren medaille veroverd.

Nadat hij was gestopt met wielrennen heeft hij zijn eerste professionele fotocamera gekocht en heeft de nodige ervaring opgedaan bij Herman van Dam als ook Loek Drijver. Vele jaren heeft hij ook Peter Huizinga (Foto Astra) geassisteerd bij het maken van trouwreportages.

Bij zijn werkgever Amersfoortse Verzekeringen werd hij op enig moment door algemeen directeur Jacques van Ek gepromoveerd tot fotograaf, dat hij tot aan zijn pensioen is gebleven.

Zijn hobby groeide verder uit en ook vanuit de redactie van de Soester Courant kreeg en krijgt hij nog steeds veel opdrachten om speciale gebeurtenissen op de gevoelige plaats vast te leggen. Maar tijdens zijn urenlang verblijf in de natuur in en rond Soest leeft hij zich helemaal uit en weet de mooiste kiekjes te maken. Ook o.a. bij de openingen van exposities in Museum Soest ontbreekt hij niet. Nu is Jaap zelf één van de exposanten in museum Soest. In 2021 werd Jaap een dag voor Koningsdag volkomen verrast met een Koninklijke Onderscheiding. 

Deze expositie is mede mogelijk geworden door een bijdrage vanuit het Sociaal Cultureel Fonds van De Amersfoortse Verzekeringen (Jaaps oude werkgever) en de medewerking van bestuur en vrijwilligers van Museum Soest. Uit de duizenden foto’s die Jaap geschoten heeft is door hemzelf een selectie gemaakt voor de expositie. De foto expositie wordt ondersteund door een aantal foto camera’s uit de verzameling van Jaap (van oud naar nieuw).

Klik hier voor de promo. 

Jaap exposeert van 13 mei 2022 tot en met 7 augustus 2022 in museum Soest.