Studio R en MRETO

Expositie Gerdie Bade kerststalletjes

Sinds 1997 ben ik begonnen met het verzamelen van kerststallen. Onder twee voorwaardes: klein en met een dak, vertel ik altijd. Maar wanneer ik er één vind na lang zoeken in een land die geen stal of dak boven de heilige familie heeft - ook wel een kerstgroepje genaamd - koop ik die ook. Vooral als ik in een land ben waar het christendom niet groot is.

Ik ben Gerdie Bade.

En momenteel heb ik ruim 600 kerststallen/kerstgroepen.

Ik weet van bijna mijn hele verzameling waar deze kerststallen of groepen vandaan komen.

De eerste kerststal heb ik gekocht op vakantie in Israël. Komende uit de geboortekerk te Bethlehem zie ik een verkoper staan met kerststallen van olijfhout. Ik ben in twijfel of ik een kerststal zal kopen daar ik niet van huis uit rooms-katholiek ben. Maar ik vond het toen juist symbolisch erg mooi om vanuit de plek waar Maria, Jozef en Jezus geleefd hebben een kerststal te kopen. Daarmee was de eerste kerststal een feit. De daarop volgende vakantie vindt in Italië plaatst. Het land waar de oorsprong van de kerststal door de monnik Fransciscus in de 12e eeuw is begonnen.

En wederom kocht ik daar een kerststal. Al wist ik toen nog niet dat er honderden van deze stallen zouden volgen.

Mijn verzameling kerststallen/groepen komt vanuit de gehele wereld. Het liefst koop ik ze zelf maar een enkele heb ik gekregen veelal vanuit landen waar ik niet ben geweest. Het is en blijft bijzonder dat waar men ook is aan mij denkt wanneer ze een kerststal zien.

Deze expositie is te zien in de periode van 12 november 2021 tot en met 6 februari 2022

Ook zijn de kertstallen van het museum weer uit de opslag gehaald en is het museum weer in kerstsfeer gezet.