Brandweer SoestDrukkerij ESED

Expositie schilderijen Cornelis de Bruin

Wordt verwacht.

Cornelis de Bruin, een veelzijdig impressionist.

Schilderijen en keramiek in Museum Soest van 15 augustus 2020 t/m 7 februari 2021..

Cornelis de Bruin (1870-1940) was een bijzonder veelzijdig man, met een artistieke nalatenschap die 150 jaar na zijn geboorte de moeite van het in ere houden waard is. Hij woont als peuter een aantal jaren in Soest. Een kleine zeventig jaar daarna vindt hij in 1940 zijn laatste rustplaats op de algemene begraafplaats te Soest.

Op initiatief van een enthousiaste verzamelaar van het schilderwerk van Cornelis de Bruin vinden er in 2020 twee tentoonstellingen plaats die aan hem gewijd zijn. In museum Soest, omdat Cornelis en zijn familie van oorsprong uit Soest komen. Het Noord-Veluws museum in Nunspeet toont een deel van zijn Veluws georiënteerde werken. In het najaar van 2021 wordt een tentoonstelling in Kasteel Groeneveld in Baarn georganiseerd, gewijd aan zijn Gooise werken.

Levensloop

Cornelis de Bruin wordt geboren op 7 april 1870 te Utrecht. De lagere school doorloopt hij in Amsterdam. In die tijd ontwikkelt hij zijn interesse voor het kunstenaarschap. Op 15 jarige leeftijd woont Cornelis in Hilversum en schildert hij een mooi portret van zijn opa Franciscus Jungman. Hieruit blijkt dat hij talent heeft.

Op zijn achttiende vertrekt Cornelis  in z’n eentje opnieuw naar Amsterdam, waar hij zich verder ontwikkelt als kunstenaar. Vijf jaar na zijn aankomst wordt hij in 1893 toegelaten tot de Academie voor Schone Kunsten in Amsterdam. Hij krijgt daar les van de bekende leraar August Allabé. In 1895 wordt hij aangenomen als de artistieke leider bij de nieuwe plateelfabriek de Distel in Amsterdam. Hij wordt daar één van de bepalende figuren bij de ontwikkeling van de art nouveau in Nederland. In de loop der jaren is hij werkzaam bij diverse plateelfabrieken. Onder andere bij de Dordtsche Kunstpotterij (DKP) en de Plateelbakkerij Delft in Hilversum.

Als keramist verdient hij een basisinkomen dat hem in staat stelt schilderijen te maken. Uit bewaard gebleven brieven blijkt dat het schilderen zijn grote passie is. Hij doet dit in de stijl van de impressionisten van de Haagsche School. Geen enkel onderwerp wordt door Cornelis vermeden. Hij schildert landschappen, zeegezichten, dorps- en stadgezichten, portretten en stillevens. Zijn oeuvre geeft hierdoor een mooi beeld van Nederland aan het begin van de 19e eeuw. Cornelis verhuist met zijn gezin veelvuldig. Het gezin woont onder andere in Laren, Baarn, Maarssen en Bunnik. Soest is dus nooit ver weg. Hij schildert veelvuldig in de omgeving van Baarn, Soest en Soestdijk, bijvoorbeeld bij de Lazarusberg.

Vanaf 1923 woont het gezin De Bruin in Amsterdam. Daar schildert en exposeert hij tot het einde van zijn leven in 1940. Zijn laatste rustplaats vindt hij in Soest.

Klik hier voor de foto's van de opening. In verband met de coronamaatregelen een sterk aangepaste opening.

De tentoonstelling

Bij de tentoonstellingen in Soest, Nunspeet en Baarn wordt een boek over Cornelis de Bruin uitgebracht. De tentoonstelling in Soest bestaat uit ruim 40 schilderijen met daarnaast voorbeelden van het keramiekwerk van Cornelis de Bruin. De tentoonstelling vindt plaats van 15 augustus 2020 tot en met 7 februari 2021.