't VaarderhoogtDap Signs

Expositie schilderijen van Gyula Somos

MYSTERIESPEL

Schilderijen van Gyula Somos in Museum Soest van 2 november 2019 t/m 2 februari 2020

Laat u verrassen door fantasierijke voorstellingen waarin heilig en profaan, natuur en cultuur in gesprek zijn met elkaar!

Museum Soest is gevestigd in herbestemd religieus erfgoed, het St. Josephgesticht, een klooster uit 1868. In dit gebouw is een grote lokale cultuurhistorische verzameling gehuisvest. Nu voor het eerst tonen wij hier hedendaagse kunst die voortkomt uit een katholieke levensvisie.

De titel van deze tentoonstelling, Mysteriespel, verwijst naar een vorm van middeleeuws toneel. Deze vorm van toneel werd ontwikkeld om belangrijke gebeurtenissen in de Bijbel aanschouwelijk te maken. De spelers waren in dialoog met elkaar en liepen van decor naar decor, begeleid door zang. Zo loopt de bezoeker van deze tentoonstelling van schilderij naar schilderij, en komt zijn/haar verhaal in dialoog met de voorstellingen.

Gyula Somos groeide op in een Hongaarse kunstenaarsfamilie. Hij genoot zijn opleiding aan de befaamde Hongaarse Academie voor Beeldende Kunsten en sinds 1987 woont en werkt hij regelmatig in Nederland. Hij is drie maanden per jaar docent aan de Ruudt Wackers Academie in Amsterdam, waar hij lessen anatomie, modeltekenen, perspectief en compositieleer geeft. Somos is katholiek en noemt zichzelf een spiritueel realist. De materiële realiteit is voor hem slechts een schijnwereld waarachter een spirituele werkelijkheid schuilgaat. Zijn kunst toont invloeden van laatmiddeleeuws en vroegrenaissance schilderwerk en van de stromingen Art Nouveau en het surrealisme. Realistisch verbeeld in vaak droomachtige voorstellingen geeft Somos soms ook zijn visie op de actualiteit. Als achtergrond gebruikt hij in dat geval artikelen of foto’s uit kranten. De stillevens bestaan uit gevonden, vaak gebroken voorwerpen in ongebruikelijke combinaties. “Ze weerspiegelen onze tijd, onze wereld, die uit elkaar lijkt te vallen, omdat er geen bindmiddel, geen geloof meer te vinden is,” aldus de kunstenaar.

Met zijn unieke handschrift schildert de kunstenaar een mysterieuze wereld. Door bijbelse of mythologische symboliek ontstaan er betekenissen die de moeite van het ontrafelen waard zijn. Laat u verrassen door de fantasierijke voorstellingen waarin heilig en profaan, natuur en cultuur in gesprek zijn met elkaar.

Welkom bij dit hedendaagse mysteriespel!

Initiatiefnemer Anikó Ouweneel

www.visiodivina.eu